Novinky
Dalibor Šimek: Když se ze slabých stránek stanou silné
13.05.2020
Ve svém doktorském studiu na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity se Dalibor Šimek věnuje procesnímu řízení. Spolu s Martinem Klepkem založil firmu zaměřenou na marketingovou komunikaci pro malé a střední podniky. Je taky úzce spjatý se vznikem a úspěšným provozem Business Gate Karviná. Sice není karvinským rodákem, přesto mu město přirostlo k srdci a snaží se jej propagovat i v jiných regionech. Jak Dalibor Šimek hovoří o svém vztahu k městu a jeho budoucnosti?
Jak se podle vás město v posledních 10 letech změnilo?
Nejvíce změn jsem zaregistroval u nás na univerzitě. Jednu dobu jsme se potýkali s úbytkem studentů. Byly to těžké časy, ale my jsme se rozhodli pojmout situaci jako příležitost. Vykopla se řada zajímavých projektů, jedním z nich byl i Business Gate, a nastartoval se proces transformace. Když dneska populační křivka opět roste, jsme jako univerzita dobře připraveni. Můžeme se hrdě pustit do „boje“ o nové studenty, a přilákat tak do Karviné více mladých lidí.
V čem podle vás Karviná vyniká oproti ostatním městům?
Je to jedno z mála měst, které má univerzitu a lázně, navíc krásný park. Karviná je velmi dobrou lokalitou pro podnikání. Jsou tu nízké nájmy, máte to blízko do Ostravy i do Polska. Jako silnou stránku vnímám i průmyslovou historii Karviné, její ekonomický potenciál a pohornickou krajinu, díky které lze do města přilákat nové investice.
Vy sám jste se do Karviné přistěhoval, co vás ve městě „drží“?
Jako náplava z Kroměříže jsem v Karviné začínal od znova. Přišel jsem tady studovat a původně jsem neměl v plánu zůstat. Drží mě tady práce a opravdu kvalitní kolektiv lidí, kteří mají silné vize a cíle do budoucna. Až na problém číslo jedna, kterým je kvalita ovzduší a životního prostředí, má Karviná řadu výhod nadprůměrně velkého města. Je tu dobré sportovní zázemí a pokud má člověk zájem o rozvíjení nějakého specifického koníčku či sportu, většinou najde skupinu, která se mu věnuje.
Co vám ve městě naopak chybí?
Lepší restaurace. Je zapotřebí „zalidnit“ centrum města a obsadit nevyužité prostory takovým typem podnikání, které bude pro obyvatele přínosné a udržitelné. Mám radost, že se v Karviné konečně otevřela vegetariánská restaurace, na kterou jsem dlouho čekal.
Jak si představujete Karvinou za 10 let?
Líbí se mi trend, kdy se ze slabých stránek měst převzatých z minulosti utvářejí stránky silné. Například když se jejich okolí zdecimované těžbou uhlí a nečistým průmyslem promění v mekky pro novátorské technologie věnující se ekologii, udržitelnosti a čistým energiím. Je to kontrast, který má silný příběh a může dobře fungovat. Spousta regionů jako Manchester, Porúří nebo Baskicko překonala svou minulost a stala se lídry. V Karviné se už nyní dějí super věci, ale většina národa o nich neví. Je potřeba naklonit si média na svou stranu a mít dobrý produkt, který chceme propagovat.
Dalila Rakošanová
Pozn.: Jedná se o autorizovanou redakční úpravu strukturovaného rozhovoru, redakční úpravy provedla Eliška Olšáková